Formule 1 raceauto's onderzocht met kennis uit Quebec

Formula 1 Racing Cars Scrutinized Using Quebec Know-How

 

6/17/22

Oorspronkelijke publicatie in het Frans: Formule 1 – Les bolides sous la loupe du savoir-faire Québécoisdoor Julien Arsenault, LA PRESSE (hyperlink: https://www.lapresse.ca/affaires/entreprises/2022-06-17/formule-1/les-bolides-sous-la-loupe-du-savoir-faire-quebecois.php
 


Jean-Sébastien Blais, ingenieur en Global Expert – Enterprise Solution Deployment bij InnovMetric. Foto, Hugo-Sébastien Aubert, LA PRESSE

Elke millimeter telt als je de prestaties van een éénpersoons Formule 1-auto probeert te verbeteren. Om het speelveld tussen de teams gelijk te maken, heeft de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) zich tot de knowhow van Quebec gewend. Sinds de start van het raceseizoen heeft 3D-metrologiesoftware, die door InnovMetric ontworpen is, de auto's tot in de kleinste details onderzocht. 

Precisiewerk 

Het valt op het eerste gezicht niet op in de paddocks van het circuit Gilles-Villeneuve, maar achter één van de vele garagedeuren bevindt zich een verplichte controlepost voor éénpersoons raceauto's. Hier worden ze nauwkeurig onderzocht door het team onder leiding van Nuria Encinas, F1 Permanent Scrutineer, de waakhond voor het handhaven van de regels.

“Het is onze taak om ervoor te zorgen dat ze [de teams] niet vals spelen,” zei zij in een interview vanuit de paddocks. “Als ze vals spelen, dan komt dat doordat wij ons werk niet goed gedaan hebben.”

Mevr. Encinas bood La Presse een rondleiding aan door het gebied.

Traditioneel gebruikte de FIA fysieke sjablonen (op maat gemaakte hulpmiddelen) om de vleugels, het chassis, de bodemspeling en de afstand tussen de wielen handmatig te meten, om er zeker van te zijn dat alles aan de eisen voldeed.

Deze verschillen zijn met het blote oog misschien moeilijk waar te nemen, maar in de topcategorie van de autosport kan de situatie veranderen door één millimeter vals te spelen, als je je rivalen op het circuit probeert te passeren. “En dat is heel veel!” zei Mevr. Encinas.

Het huidige seizoen markeert een breuk met het verleden. Met alle veranderingen op het gebied van aerodynamica heeft de FIA besloten om de fysieke sjablonen voor eens en voor altijd weg te doen. Het precisiewerk werd aan een lasersensor toevertrouwd.

“Iedere auto is anders,” legt de F1 Permanent Scrutineer van de FIA uit. “We konden geen sjabloon voor iedere éénpersoons auto maken. Alles kan nu gemeten worden met één 3D-meetapparaat en workflow."

Hoe werkt het?

De FIA heeft voor het PolyWorks®-softwareplatform gekozen, het paradepaardje van InnovMetric. Deze software stelt iemand in staat om met behulp van een 3D-meetapparaat dingen heel nauwkeurig te meten.

Terwijl het op een hefarm staat worden de specifieke afmetingen van de éénpersoons raceauto's gemeten met behulp van talloze bolvormige reflectoren die op precieze locaties geïnstalleerd zijn en met een lasertracker. Vervolgens worden de gegevens naar een database gestuurd om met een goedgekeurd digitaal model vergeleken te worden. Het doel is om binnen vijf minuten te bepalen of alles conform de voorschriften is.

"Het is echt heel eenvoudig voor degene die het uitvoert", legt Jean-Sébastien Blais uit, ingenieur en Global Expert - Enterprise Solution Deployment bij InnovMetric. "Met een laptop, PolyWorks en een lasertracker kan één persoon de metingen uitvoeren en wordt er automatisch een conformiteitsrapport gegenereerd waarin alle mislukte tests worden aangegeven. Dit is een voorbeeld van wat ons platform kan doen."

En als de regels tijdens het seizoen veranderen? Geen probleem, volgens Dhr. Blais. Het enige wat je moet doen is de gegevens van de software aanpassen.

Een natuurlijke connectie

Hoe kwam het dat de FIA voor PolyWorks van InnovMetric gekozen heeft? Het bedrijf uit Quebec staat goed bekend in de auto-industrie. Grote autofabrikanten gebruiken PolyWorks al om ervoor te zorgen dat de verschillende onderdelen van consumentenauto's, zoals bijv. deuren, aan hun specificaties voldoen. .

InnovMetric zegt dat meer dan 80% van de F1-raceteams hun softwareplatform gebruikt

"Door deze technologie onder de knie te krijgen, kunnen [autofabrikanten] met een raceteam, zoals Ferrari, deze op verschillende manieren toepassen," zegt Dhr. Blais. "De FIA realiseerde zich dat, om efficiënt te kunnen zijn, ze dit soort technologie nodig hadden."

Een voortdurende stageperiode

De Canadese Grand Prix is de negende race van het seizoen. Als de eigenaar van een PolyWorks-licentie blijft de FIA de PolyWorks-software verder op haar behoeften afstemmen. Daarom worden er nog steeds verbeteringen in de meting en uitvoering verwacht.

"We moeten de gegevens interpreteren en begrijpen hoe alles werkt," benadrukt mevrouw Encinas. "Daarom is het ingewikkelder, maar we kunnen voor wat betreft verificaties zoveel meer bereiken."

InnovMetric gebruikt een netwerk van dochterondernemingen en joint ventures over de hele wereld. Daarom zijn de specialisten van PolyWorks, wanneer er een probleem ontstaat, snel beschikbaar. Wanneer het over technologie gaat zijn er "altijd aanpassingen nodig", voegt Dhr. Blais er aan toe.